Żywność – kilka rad, jak przestać ją marnować
Wyrzucamy pieniądze do śmietnika, czyli ile tracisz marnując żywność?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś wyrzucić monetę 5złotową do śmietnika? Pewnie nie. Dlaczego więc wyrzucasz żywność? To tak, jakbyś wyrzucał swoje pieniądze. W tym wpisie zawarłam kilka rad, które pomogą Ci przestać marnować jedzenie, więc jednocześnie pomogą Ci zaoszczędzić!
Według badania przeprowadzonego przez Federację Polskich Banków Żywności 42% Polaków zdarza się wyrzucić żywność, a 35% z nich robi to kilka razy w miesiącu. W koszach najczęściej znajduje się pieczywo (49%), owoce (46%), wędliny (45%) i warzywa (37%). Firma Deloitte podliczyła, że Polacy marnują rocznie 235 kg żywności na osobę.
1. Planuj.
Powody wyrzucania produktów są różne. Nierzadko przekraczamy ich termin przydatności do spożycia, bo gromadzimy ich po prostu za dużo. Szczególnie początek pandemii wymusił w niektórych z nas nawyk kupowania jedzenia „na zapas”. Radą, która tutaj w mojej opinii sprawdzi się najlepiej jest to, by przed zakupami usiąść na spokojnie i zrobić listę zakupów. Zaplanuj, jakie posiłki zamierzasz zrobić w najbliższych dniach, jaka żywność będzie Ci do tego potrzebna i kup tylko te produkty, których one wymagają. Unikniesz w ten sposób kupowania produktów, które są Ci niepotrzebne.
2. Nie ulegaj promocjom.
Promocje w magiczny sposób sprawiają, że momentalnie przestajemy myśleć krytycznie. Jeśli takie zobaczysz, zastanów się dwa razy, czy ten produkt bądź określona ilość produktów, jest Ci naprawdę potrzebna.