eko dla każdego

Nasza Planeta, to nasz problem. Przestańmy tonąć w śmieciach. Już dziś rozpocznij swoją przygodę z ekologicznym stylem życia, powoli wprowadzając coraz to nowe rozwiązania i ucząc się jak produkować mniej odpadów. Razem sprawimy, że Ziemia będzie lepszym miejscem! Wpisy pojawiać się będą 2/3 razy w tygodniu o 20:00. O każdym w nich informuję na instagramie: ekodlakazdego. Tam też dowiesz się jaki temat został poruszony. Zapraszam do śledzenia na bieżąco!


Czerwiec 12, 2021

Tofucznica – przepis

Tofucznica, czyli wegański odpowiednik jajecznicy

TOFUCZNICA

Tofucznica to proste danie – dlatego zdecydowałam, że będzie to pierwszy przepis na tej stronie. Przygotowuje się ją równie szybko jak klasyczną jajecznicę. Wersja przedstawiona jest bardzo podstawowa. By osiągnąć jak najbardziej podobny smak do „prawdziwych” smażonych jajek, warto do tofu dodać czarną sól i płatki drożdżowe. Jednak jeśli ich nie masz, przedstawiam Ci nieco uboższą wersję.

Składniki

 

Czego potrzebujesz? (na jedną porcję – objętościowo jak jajecznica z 2 jajek)

  • 100 g tofu (pół kostki)
  • pół cebuliSkładniki
  • pół łyżeczki kurkumy (nadaje tofucznicy koloru zbliżonego do jajecznicy)
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki sosu sojowego (lub soli)
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżka oleju do smażenia
  • garść szpinaku
  • kilka pomidorków koktajlowych

    Jak zrobić?Tofucznica

  1. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na oleju
  2. Dodaj rozgniecione widelcem tofu do cebuli
  3. Przypraw do smaku
  4. Po chwili dodaj szpinak i pomidorki
  5. Tofucznica najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *