Czerwiec 12, 2021
Tofucznica – przepis
Tofucznica, czyli wegański odpowiednik jajecznicy
Tofucznica to proste danie – dlatego zdecydowałam, że będzie to pierwszy przepis na tej stronie. Przygotowuje się ją równie szybko jak klasyczną jajecznicę. Wersja przedstawiona jest bardzo podstawowa. By osiągnąć jak najbardziej podobny smak do „prawdziwych” smażonych jajek, warto do tofu dodać czarną sól i płatki drożdżowe. Jednak jeśli ich nie masz, przedstawiam Ci nieco uboższą wersję.
Czego potrzebujesz? (na jedną porcję – objętościowo jak jajecznica z 2 jajek)
- 100 g tofu (pół kostki)
- pół cebuli
- pół łyżeczki kurkumy (nadaje tofucznicy koloru zbliżonego do jajecznicy)
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki sosu sojowego (lub soli)
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- łyżka oleju do smażenia
- garść szpinaku
- kilka pomidorków koktajlowych
Jak zrobić?
- Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na oleju
- Dodaj rozgniecione widelcem tofu do cebuli
- Przypraw do smaku
- Po chwili dodaj szpinak i pomidorki
- Tofucznica najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem
Smacznego!